Vadba za zdrav hrbet

VADBA ZA ZDRAV HRBET je nacionalni program, ki je namenjen odraslim in starejšim ljudem obeh spolov, z različno stopnjo telesne pripravljenosti in športnimi predznanji ter se odvija v vseh statističnih regijah. Udeleženci bodo lahko obiskovali strokovno vodeno športno rekreativno vadbo, ki je usmerjena k reševanju in preventivi zelo aktualne težave, ki se je pojavila zaradi modernega načina življenja, to je odpravljanju oziroma preprečevanju nastanka bolečin v hrbtu. Vadbe bodo potekale v več skupinah, tako bo poskrbljeno za različno telesno pripravljene osebe.

Sedanji način življenja je ob dolgih delavnikih in neštetih obveznostih vedno bolj osiromašen gibanja. Zaradi napačne drže, napačnega položaja med delom in sedenjem, napačnega dvigovanja itd., se vedno pogosteje pojavljajo bolečine v hrbtu, ki niso več značilne le za starejše temveč tudi za mlajše generacije. Dokler bolečina v križu ne postane resnejša težava, večina ljudi niti ne pomisli na vadbo, zato se velika večina vadb za zdrav hrbet izvaja kot kurativa namesto kot preventiva, ki bi se je morali posluževati tako ali drugače prav vsi. Današnji sedeči življenjski slog je pripeljal do tega, da začnejo naše hrbtne in trebušne mišice slabeti, zato je redna vadba pomembna. Vadba za zdrav hrbet je sestavljena iz različnih gibalnih vaj, kjer je poudarek  na moči, gibljivosti in stabilizaciji mišic trupa, odgovornih za močan hrbet. Gre predvsem za krepitev globoke trebušne mišice, ki lahko v večini primerov zelo ali povsem prepreči nezaželene bolečine v hrbtu. Vaje je potrebno izvajati z veliko mero nadzora in predvsem tehnično pravilno, zato je priporočljiva strokovno vodena vadba.  Pomembna je pravilna drža, gibanje kot tudi dihanje, da je vadba kar najbolj učinkovita. Vadba za zdrav hrbet je manj intenzivna in bolj umirjena vadba v primerjavi z običajnimi rekreativnimi vadbenimi programi. Z vajami se osredotočamo predvsem na krepitev mišičnih skupin trupa, predvsem pa na koordinacijo in učenje kontrole mišic medeničnega obroča, trupa in ramenskega obroča.

Cilj vadbe je, da udeleženec izboljša kontrolo gibanja ramenskega obroča in trupa, okrepi mišice trupa in medeničnega obroča, izboljša gibljivost, se sprosti in osvoji glavne principe in načela varne vadbe. Umirjen pristop vadbe poleg izboljšane telesne pripravljenost izvrstno služi tudi kot protiutež vsakodnevnemu hitenju in dirki sodobnega stila življenja.

V okviru programa je vzpostavljena mreža brezplačnih rednih telesnih vadb na različnih lokacijah po vsej Sloveniji, ki potekajo skozi celotno leto. V letošnjem letu je načrtovana nadgradnja programa in prilagoditev na aktualne izredne razmere skladno z veljavnimi ukrepi vlade RS za zajezitev širjenja epidemije in priporočili pristojnih državnih institucij, pri čemer je potrebno upoštevati specifike starejše populacije.

Društva, ki bi jih zanimalo sodelovanju v programu, si lahko preberejo razpisno dokumentacijo: RAZPIS 2023 in PRIJAVNICA 2023